ikan susu
Bahan-bahanya,
10 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dalam air panas
1 sudu makan rempah biji, atau ketumbar
stgh sudu kecil jintan manis
stgh sudu kecil jintan putih
stgh sudu kecil lada hitam
5-6 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
stgh sudu kecil kunyit
Cara-caranya,
1. Kisar semua bahan diatas hingga menjadi paste..
2. Kalau ingin tahan lama untuk disimpan di dalam peti sejuk, masak sebentar paste td.
3. Gunakan selepas bahan tumisan naik bau, seperti biasa kita buat kari.
Mudahkan?? Sangat sedap berbanding kita menggunakan rempah kari biasa yang berada di pasaran.
selamat mencuba..
amboi che ros.. rajinnya menggiling rempa... pure kari penang ni...
ReplyDeleteTerima kaseh kerna telah tunjuk ajar cara buat rempah kari sendiri,dlm resipi anda.
ReplyDelete