Tuesday, May 24, 2011

Ketupat Sotong, Air Bandung Special, Roti Paun,

Di kesempatan bercuti ke negeri yang tak pernah ros kunjungi, dapatlah merasa makanan unik dari Terengganu.. antaranya ketupat sotong.. pernah dulu semasa belajar di Matrikulasi, ros sebilik dengan orang Terengganu, dia asyik bercerita jer pasal ketupat sotong..dengar pun sedapjer.. akhirnya dapat jugak merasa.. dalam perjalan ke Seberang Takir, ada orang jual di belakang but kereta yang parkir di tepi pantai..ros singgah beli dengan harga RM10.00 satu bekas.. ada 3 ekor sotong saiz sederhana..

Rasanya sedap, lemak-lemak manis..bagi orang yang suka manis, memang kena lah..orang pantai timur kan terkenal dengan makanan yang manis..bagi ros kalau ketupat sotong ni pedas sikit ala-ala lemak cili api, lagi sedap kot.



Hehe..air bandung lain dari yang biasa kita minum di tempat sendiri..rasanya sama jer, cuma presentationnya yang sedikit berbeza..menarik kan?!..

Rasa roti paun panas-panas yang kami beli di tepi jalan menuju ke resort memang tak boleh lupa..tapi tak sempat ambil gambar juga..sedap betol..

Itu yang rasa nak pergi lagi Terengganu.. memang best.. banyak lagi yang belum kami lawati, dan makanan yang unik yang belom di rasa.. Insyaallah ada rezeki kami berkunjung lagi..

Keropok Lekor BTB

Assalamualaikum, Fuhhhh..fuhhh..berhabuk, lama betol tak update.. sibuk ngan projek langsir la katakan.. Hari tu lepas cerita pasal percutian ke Terengganu, lupa nak selitkan info berkenaan keropok lekor.. Kita kan orang jauh sekali sekala pergi Terengganu, mesti la nak makan dan bawa balik keropok lekor yang paling best di Terengganu.. kawan-kawan yang asal dari Terangganu lah yang menjadi rujukan kami, macam bagi cadangan temapat kerepok lekor yang best, Keropok Losong "Adik-beradik" la, keropok lekor "008" pun ada.. yang kami pilih keropok lekor di Seberang Takir. Menurut seorang rakan, memang penuh orang sepanjang masa, kat kedai tu, siap kena ambil nombor giliran untuk memesan keropok. Kalau macam tu la keadaannya garenti sedap punyalah.. Kami pun tak ketinggalan nak merasa keropok istimewa tu.. Gambar keropok tak sempat nak ambil, semua dah kena bedal..




Kami terpaksa menunggu giliran hampir 2 jam.. Tapi sambil menunggu sempat menjamah keropok lekor yang di goreng tampak rebus yang bersaiz lebih kecil..(pun tak sempat nk ambil gambar).. menurut kawan rakan yang lain, kalau tak mahu menunggu lama, telefon terlebih dahulu, dan buat tempahan.. terus boleh ambil..huhu..baru tahu!.. di plastik bungkus keropok lekor ada tertera alamat dan nombor telefon, pelan lokasi pun ada sekali..lain kali kalau pergi lagi, kita call jer dulu, tempah keropok siap2..
Rasanya memang puas hati..sedap sangat, terasa isi ikannya.. berbaloi-baloi penat menunggu..

Friday, May 20, 2011

2 hari 1 malam di Kuala Terengganu..



Rasa macam mimpi saja, sekejap sangat dan tak puas rasanya menikmati percutian buat pertama kali sejak mendirikan rumah tangga. Kira ini honeymoon kitaorang ler ni..hehe.. honeymoon bersama 2 anak.. sebelum ni belum ada rezeki nak pergi bercuti, percutian kali ini merangkap hadiah hari jadi ros yang ke-30. Tanpa dirancang lebih awal, dalam hati ros ada jugak terdetik nak ajak suami pergi bercuti, tapi tak dapat nak suarakan sebab selalunya dia yang keluarkan budget, kita ni mengikut jer, maklumlah orang tak der income.. Hari Isnin 9 Mei, tetiba dapat mesej dari suami, ajak bercuti ujung minggu itu juga.."seperti orang mengantuk disorongkan bantal" la masa tu. Suami suruh ros servey, dan cari tempat percutian yang menarik yang ingin ros pergi di internet. Ros hanya terfikir Terengganu, negeri yang tak pernah ros jejak lagi, begitu juga dengan suami dia juga bersetuju untuk ke negeri yang sama. Web site http://www.cuti.com.my/ banyak membantu. Dari situ kita boleh servey tempat percutian yang ingin kita kunjungi mengikut negeri.

Akhirnya kami memilih Sutra Beach Resort, Merang, Terengganu. Ros telah menghubungi pihak resort dan "booking" bilik untuk 14 & 15 Mei.. Turut serta bersama kami ada adik ipar saya bersama isteri dan seorang anak..Tengok gambar di websitenya memang cantik, dan fee yang berpatutan, tapi tiada pakej yang ditawarkan, hanya disediakan satu kali breakfast. Fee untuk 2 hari satu malam tersebut adalah sebanyak RM210.00. Boleh ler, check in pukul 3 ptg, 14 mei, check out pukul 12 tghhr, 15 mei.

Sungguh tidak terpikir untuk bertolak ke sana dari malam lagi, kitaorang dah rugi setengah hari on the road jer, kalau tidak dah boleh bersiar-siar sekitar Kuala Terengganu dari pagi sabtu sehinggalah time check in..Itulah orang cakap, benda tak rancang awal-awal, macam tu lah jadinya. Kami bertolak dari rumah lebih kurang 6.30 pagi. Setelah menempuh perjalanan hampir tujuh jam, suami ros memandu berganti-ganti dengan adiknya, akhirnya kami sampai ke Kuala Terengganu, sepanjang perjalanan melalui persisiran pantai, kami di sambut dengan suasana pantai yang sangat indah dan mengujakan..hehehe..Destinasi pertama kami di Kuala Terengganu, ialah masjid Kristal, sempat pusing2 dan ambil gambar, time tu dah dekat pukul 2 ptg..


Selepas meninggalkan Masjid Kristal, pusing2 cari tempat makan, rata-rata banyak kedai atau gerai makan di sana banyak yang tutup sebab hari sabtu adalah cuti ujung minggu bagi mereka , oleh kerana kelaparan, kami singgah di kedai nasi ayam tepi jalan menghala ke Resort, ntah apa nama kedai tu, terletak beberapa meter selepas melalui Airport, kira-kira beberapa KM sebelum sampai persimpangan UMT dan UniSZA.. Bila sudah kenyang, perjalan di teruskan ke Resort.. Akhirnya lebih kurang 3.30 Ptg kami check in di Sutra Beach Resort. Melepaskan penat sebentar, baring-baring sekejap, anak2 dah mula tak sabar nak mandi laut.. tukar uniform dan menuju ke pantai.

video

Selesai mandi laut, menuju ke kolam pula, anak2 la yang paling seronok main air, di pantai main pasir..di kolam masing2 dah menggigil kesejukan, angin sepoi2 bahasa dari laut sangat mendinginkan.. Alhamdulillah cuaca sangat baik, walaupun dalam perjalanan dari Masjid Kristal tadi, hujan sedikit, tapi bila sampai di Resort, cuaca sangat baik, tak panas sangat.. Selesai mandi kolam, balik bilik, mandi dan tukar pakaian, bersedia untuk keluar cari makan for Dinner.
Dengan bantuan GPS kami menuju ke Pantai Telok Ketapang seperti mana yang di 'suggest' kawan2 tempat yg sesuai nak makan seafood goreng yang bersalut tepung.

Keesokan harinya, 15 Mei, Seawal 7.30 kami sekeluarga sudah bersiap untuk breakfast, kami menuju ruang makan di resort, makanan yang disediakan, biasa2 saja, tiada makanan yang unik..mee goreng, roti canai, nasi lemak, dan berbagai lagi.. Selepas sarapan, jalan2 kawasan resort samabil menikmati pancaran matahari pagi dan suasana pagi yg cukup indah.. anak2 ingin mandi kolam lagi.. Layan karenah anak2, hampir pukul 11pagi, pagi bersiap2 untuk check-out.. Selepas semua urusan check-out selesai, kami menuju ke Seberang Takir, untuk membeli keropok lekor..Selepas 1 jam lebih menunggu keropok lekor, perjalanan diteruskan ke Bandar Kuala Terengganu, makan tengahhari di warong berhampiran dengan Dataran Shah Bandar, menuju ke Pasar Payang untuk membeli buah tangan untuk di bawa pulang. Selesai membeli-belah, disebabkan kepanasan dan keletihan, kami menuju jalan untuk pulang.. huhuhu.. kenapa la terus pulang.. kenapa tak pusing2 Dataran tu dulu.. tak berbaloi rasanya pergi jauh-jauh, tapi tak sempat nak berjalan-jalan.. Tuntutan kerja, adik ipar ros keesokan harinya menjadi slah satu faktor untuk cepat pulang.. jalan pulang melalui, kawasan ladang kelapa sawit, tidak lagi di persisiran.. jaraknya lebih dekat berbanding jalan tepi laut..tapi tiada lagi permandangan indah, hanya ladang kelapa sawit.. Goodbye Terengganu, Insyaallah, kalau panjang umur, ada rezeki, kami samapi lagi.

Thursday, May 19, 2011

Bulan Mei yang penuh makna.



Assalam semua, 2-3 minggu juga tak update.. busy dengan pelbagai aktiviti.. tak busy mana pun.. saja buat-buat busy.. munggu selepas update kisah Chumi bersalin, ros dilanda deman dan selsema, musim kot kan?! ramai dengar kawan-kawan yang kurang sihat time tu, seminggu jugakla nak recover.. masa tu, negara kita dilanda angin Monsun Arel yang bertiup dari Filipina, yang menyebabkan suhu panas meningkat, tanpa turunnya hujan, diikuti dengan jerubu. Itu yang panas semacam kan?!.. tapi tengok 4-5 hari ni macam dah ok, hujan pun dah turun..
13 Mei- Ujian memandu. seminggu sebelum tu dah sibuk pergi latihan.. Baru lulus sebahagian.
14 & 15 Mei- Bercuti di Kuala Terengganu
16 Mei- Hari Lahir abang no3
17 Mei- Hari Lahir ros yang ke-30..
18 Mei- Hari lahir kakak yang sulong
19 Mei- Hari Lahir adik ipar yang bongsu
20 Mei- Tiada aktiviti menarik
21 Mei- latihan memandu lagi..
22 Mei- IKHLAS, Sepang & pergi tengok rumah
23 Mei- Kelas belajar langsir
24 Mei- Hari Lahir kakak no2
25 Mei- latihan memandu yang terakhir
26 Mei- Mula belajar buat sendiri pattern2 scallop langsir
27 Mei- AKHIRNYA LULUS UJIAN MEMANDU..ALHAMDULILLAH..

Wednesday, May 4, 2011

Chumi dah bersalin

Sehari sebelum bersalin



Assalamualaikum semua.. Hari ini ros nak bercerita pasal si Chumi, one of my cat.. Alhamdulillah Chumi dah selamat melahirkan anak, 4 ekor semuanya, tapi sayang seekor dah mati tatkala selepas dilahirkan. Tarikh Chumi bersalin tercatat dalam sejarah iaitu 29 April 2011, sama dengan hari persandingan Putera William dan Kate's. Hari ini genap seminggu usia anak2nya, baru bekesempatan ambil gambar, kerana bagi peluang Chumi ambil masa bersama anak-anaknya tanpa gangguan. Keluarkan sekejap pun, bukan main lagi dia marah.. Si Iqbal dan Aisyah, bukan main suka lagi tak sabar-sabar diorang nak bermain dengan anak kucing tu, siap nak pegang n gomol2 lagi...jangan! anak2ku, baby Chumi masih kecil, mata pun belum buka lagi, sabar ya!!
Dah bertambah ahli baru kucing kami, terfikir jugak lepas ni, macam mana la kitaorang nak bawa balik kucing2 ni, bila balik ke kampung banyak hari. Biasanya kalau lebih 3 atau 4 hari kami akan bawa kucing bersama. HUUUHHMMMM..tengoklah macam mana nanti, akan difikirkan!.. Rasanya lepas ni, Chumi akan di kembirikan, mungkin anak2nya akan ros bagi pada orang bila putus susu nanti itupun kalau Iqbal dan Aisyah bagi..