Bahan-bahanya,
3 ekor ketam (dipotong dan dibersihkan)- digoreng
3 sudu makan cili mesin
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap
1 sudu makan serbuk kari
Bahan-bahan untuk tumis,
2 ulas bawang putih }
3 ulas bawang merah }
1 cm halia }ketiga-tiga bahan ini mesti ditumbuk
1 tangkai daun kari
minyak, garam, serbuk perasa dan gula.
Cara-cara membuatnya..
1. Gunakan minyak yang telah digunakan untuk menggoreng ketam tadi, kurangkan sedikit kuantitinya, tinggal lebih kurang 5-4 sudu makan, tumiskan bahan-bahan tumis, apabila sudah naik bau dan kekuningan, masukkan cili mesin, biarkan cili agak masak, masukkan sos cili, kicap dan serbuk kari.
2. Kacau perlahan-lahan sehingga agak kering, masukkan sedikit air ( kalau nak banyak kuah, boleh tambah banyak air). Masukkan garam, perasa dan gula (ikut citarasa masing2).
3. Akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi. kacau ketam dengan kuah biar sebati.( kalau saya, saya suka kuah yang agak kering dan bersalut pada ketam).
4. Siap, untuk hidangan tengahari bersama nasi panas. (cadangan hidangan- untuk 2 orang).
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment