Seminggu sudah, saya tak sempat nak update.. Hari ni saya nak berkongsi dengan anda resepi rempah kari.. Nak dijadikan cerita hari ini memang saya nak masak kari kerana, didalam peti sejuk ada lagi beberapa ketul ikan susu, sedap kalau dibuat kari.. semua, dah siap sedia, bawang, halia, halba campur daun kari untuk menumis..tiba-tiba, cari punya cari rempah dalam almari, rupanya sudah habis..!. teringat mak kat kampung, dia selalu masak kari dengan rempah kari buatan sendiri..cepat-cepat saya telefon mak.. berikut adalah resepi untuk penyediaan rempah kari,(untuk satu ekor ikan susu, yg telah dipotong-potong)
ikan susu
Bahan-bahanya,
10 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dalam air panas
1 sudu makan rempah biji, atau ketumbar
stgh sudu kecil jintan manis
stgh sudu kecil jintan putih
stgh sudu kecil lada hitam
5-6 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
stgh sudu kecil kunyit
Cara-caranya,
1. Kisar semua bahan diatas hingga menjadi paste..
2. Kalau ingin tahan lama untuk disimpan di dalam peti sejuk, masak sebentar paste td.
3. Gunakan selepas bahan tumisan naik bau, seperti biasa kita buat kari.
Mudahkan?? Sangat sedap berbanding kita menggunakan rempah kari biasa yang berada di pasaran.
selamat mencuba..
amboi che ros.. rajinnya menggiling rempa... pure kari penang ni...
ReplyDeleteTerima kaseh kerna telah tunjuk ajar cara buat rempah kari sendiri,dlm resipi anda.
ReplyDelete